איך נזהה שהפחד מנהל את העסק שלנו?

גם כשהדרך לא ברורה, איטית ולפעמים דורכת במקום, כשהנוף שלה הוא לא מה שציפינו שיהיה, כשהיא מלאה בשאלות, זרועה בנפילות, מפתיעה במתנות ובקריאות שמחה- אנחנו עדיין צועדים בה.
כל עוד אנחנו קיימים, תמיד נצעד בנתיב כלשהו והפחד שנפגוש יהיה חלק טבעי מהמפגשים בו ומההתפתחות שלנו.

פחדים הם חלק מהתנועה

הפחד יודע לנהל סיכונים ולהפעיל מנגנוני השרדות שונים שמבקשים לשמור על בריאותנו הנפשית והפיסית.
מתוך צלקות בלתי נראות מחוויות העבר שלנו, הפחד נוטה לפרש חוויות עתידיות דומות כאיום. הפחד מתבסס גם על מערכת מסועפת של אמונות פנימיות ומסמן אותן כגבול שמסוכן לעבור אותו.
בכל פעם שנזוז מאיזור הנוחות, בכל פעם שנפגוש משהו שיאתגר את האמונה הפנימית שלנו על עצמנו או על העולם, או נקבל תזכורת על התנסות עבר כאובה- הפחד יעמוד בשער וידרוש שנעצור וניסוג אחורה.

כשהביטוי והמימוש פוגשים את הפחד

הביטוי והמימוש הם חלק מכל עסק עצמאי וכשלעצמם הם יכולים להציף לא מעט פחדים דווקא בכל פעם שאנחנו מעזים ונעים קדימה.
היציאה שלנו החוצה אל העולם יכולה להעיר בנו את הפחד מחשיפה;
לעמוד מול קהל, להצטלם ואפילו רק לחשוף את מי שאנחנו באמת- את סגנון הדיבור, המראה שלנו וגם את חוסר הבטחון והפגמים שאנחנו רואים בעצמנו.
הפחד מכשלון שומר עלינו מלהפצע בדרך והסיבות שלו ברורות, אבל מה אם דווקא הפחד מההצלחה תופס מקום?
מה יקרה אם נפליג למחוזות הצלחה שאנחנו לא מכירים בהם את עצמנו? מה יקרה לכל מה שאנחנו מאמינים על עצמנו אם באמת נממש חלום?
סל הפחדים כולל גם את הפחד מלהעפיל על הקרובים לנו, פחד משינויים טכנולוגיים, תחושת פחד מהחמצה, פחד מתוך תחושת חוסר ערך- כמו תסמונת המתחזה, הפחד לאבד את הזהות האותנטית שלנו ועוד שלל ביטויי פחד.
כל הפחדים האלה אמיתיים מאוד וכשהם נוכחים, הם ממסכים את העשייה שלנו ומשבשים לנו את הדרך ואת ההתנהלות שלנו בעסק.

איך נזהה את ביטויי הפחד בהתנהלות העסק?

הנה כמה התנהלויות שכיחות, שאם נבדוק מה עומד מאחוריהן נגלה שהפחד נוכח שם. כל אחד מאיתנו יכול לפגוש בתוך עצמו פחד אחר שמניע אותו להמנע, לעכב או להתמהמה עם חלקים שונים בעסק.
הביטויים האלה הם תהליכים טבעיים מאוד שמתחזקים בעיקר סביב היכולת שלנו לנוע קדימה ולממש את עצמנו. 


המנעות ועיכוב-
התנגדות לשינוי, המנעות או התמהמהות סביב עשייה מסוימת, יכולים להצביע על התנהלות המושפעת מהפחד. המנעות ממעקב קבוע אחר הוצאות העסק או פגישה עם רואה החשבון שלנו, היא התנהלות שיכולה לנבוע למשל מתוך הפחד המעמת אותנו עם כישלון.

דחייה ודחיינות-
כשאנחנו נוטים להתעכב בביצוע משימות שונות הקשורות לניהול העסק שלנו, ייתכן מאוד שהפחד הוא הגורם שמניע אותנו.
למשל, דחייה של הפקת קורס, או השקת שירות או מוצר חדש יכולה לנבוע מתוך הפחד מחשיפה. דחיינות יכולה לנבוע גם מהפחד להכשל ולפגוע בערך העצמי שלנו- אפשר לקרוא על כך בהרחבה ממש כאן

תחושת חוסר אונים-
שיתוק, תחושה של 'עזיבת ידיים' מול תהליכי העסק, התרחקות, חוסר מוטיבציה ואפילו פרפקציוניזם שלא נגמר- יכולים להיות למשל ביטוי של פחד מהצלחה.
הפחד מלחוות משהו שאנחנו לא מכירים בעצמנו, יכול לשתק אותנו עד שנמנע- רק לא לממש את הפוטנציאל הטמון ברעיונות ובתשוקה שלנו. 

ספקות עצמיים-
פקפוק עצמי הוא התנסות שכיחה בקרב עצמאים שמנהלים את העסק שלהם לגמרי לבדם.
אנחנו פוגשים לא פעם בתוך תהליך קבלת ההחלטות את הקולות של הספק העצמי: האם אנחנו עושים את ההחלטה הנכונה? האם נפספס הזדמנות אחרת שמחכה לנו אולי מעבר לפינה? אולי אין לנו מה שצריך כדי שזה יעבוד?
מאחורי הקלעים זה הפחד שמנהל את הקולות האלה- זה המבקש שנעצור ולא נתקדם. 

ערעור עצמי, חוסר בטחון ותחושת היעדר עוגן פנימי יציב הם ביטוי של פחד טבעי לחלוטין שמבקש מאיתנו ללמוד ליצור אמון בתוך עצמנו.
נכון, לא נוכל להמנע מהתנסויות עבר שפגעו בנו ויצרו אותות של פחד, אבל ככל שנהיה מיומנים לזהות את הסימנים והביטויים שלו- כך נוכל לטפל בו כדי שהוא לא זה שיחזיק את מושכות ניהול העסק שלנו.
פחדים שטופלו כראוי יהוו קרקע מופלאה להיכרות עם עצמנו והתפתחות יציבה יותר, הם יכולים להוות מכשול רק כשאנחנו מאמינים להם כל כך עד כי נדמה לנו שהם הקול הפנימי שלנו.
פחד הוא גם שער למתנה גדולה יותר של צמיחה וכשאנחנו לומדים לצעוד דרכו, אנחנו זוכים מחדש באמון שלנו בעצמנו וביכולת שלנו לצלוח אתגרים בכל דרך שבה נמשיך לצעוד.