יש עצמאים שתחום מקצועי אחד הוא נתיב מספק עבורם.
הם מתמקצעים בו, מתפתחים בתוכו ובונים את אסטרטגית השיווק שלהם באופן ממוקד.
אחרים, אלה הבוחרים לעסוק בתחומים מקצועיים שונים זה מזה כאנשים מרובי תחומים- מרובי תחומים, מתקשים באופן מהותי לגשת לשיווק העסק שלהם.
כשמגיע רגע השיווק, הריבוי הזה הופך למכשול.
בגלל הקושי הזה לפעמים תחום מקצועי אחד, או יותר, מתקיימים ממש "בארון" מתוך החשש מביקורת והרמת גבות מבחוץ.
לרוב זה מותיר את העסק להתקיים מפה לאוזן וללא תוכנית שיווק שתמנף אותו.
הקושי הרגשי:
לפעמים נוצרת המנעות משיווק עסק מרובה תחומים (של כולם ביחד או של כל תחום בנפרד) מתוך הקושי במפגש עם התגובות מבחוץ.
התגובות הביקורתיות שאנשים מרובי תחומים פוגשים, מופיעות במנעד רחב שבין "דאגה כנה" כלפינו (מה שנקרא גם: 'לא תודה') לבין הצורך להבין.
אנחנו שומעים על עצמנו שאנחנו מתפזרים, שצריך להתמקד וש"חבל, זה יעשה לך נזק מקצועי".
תמיד יהיו נשמות טובות שיגידו שאנחנו כנראה לא מספיק מקצועיים בכל התחומים או, שזה נשמע להם כמו תחביבים יותר מאשר תחומי מקצוע.
תגובות אחרות יחפשו הגיון בתוך התבניות המוכרות להם, ינסו להבין בכל זאת באיזה חלק אנחנו הכי מתמחים ומהי 'באמת' ההגדרה המקצועית שלנו.
הקושי המעשי:
לגשת למלאכת בניית אסטרטגית שיווק מרובת תחומים, הפונה לקהלים שונים וחולשת על מוצרים ושירותים השונים זה מזה, יוצר בלבול.
כאן אני רגע רוצה לעצור ולשים כוכבית: לפעמים נראה שלאנשים ממוקדי מקצוע אחד, השיווק הוא ממש קליל.
אני חייבת להגיד ששיווק הוא דבר שלא קליל לאף אחד, לפחות לא בתחילת הדרך (אולי ליחידי סגולה:).
שיווק יכול להיות כיף ומעניין, אין ספק! אבל עצמאים רבים נתקלים בקושי לתכנן אסטרטגית שיווק טובה, ליישם אותה, להקדיש לה לא מעט זמן בלוח הזמנים שלהם, ליצור בעקביות, להיחשף ועוד ועוד.
שיווק מוצלח דורש הבנה מעמיקה של מי אנחנו ומה יש לנו להציע לעולם ומפגיש אותנו עם תהליכים רגשיים של חקירה, חשיפה, יציאה לאור ומימוש, לצד יישום צעדים מתוכננים.
זה לא קליל לאף אחד וזה דורש מחשבה, תכנון, השקעה ולמידה או ליווי מקצועי.
כל מקרה לגופו, זה מאוד אינדיבידואלי ואין רק דרך אחת ברורה לשיווק עסק מרובה תחומים- היא צריכה להיות מותאמת לצרכים ולעסק שלנו.
ההמלצה שלי היא להיעזר בייעוץ עסקי או שיווקי שמבין את ריבוי התחומים לעומק, כולל אתגרי הדרך ושלא ירפה את ידכם (לא מעט אנשי מולטי שיתפו אותי שהיועץ שעבדו איתו אמר שהם צריכים להתמקד בתחום אחד רחמנא ליצלן).
אני מלווה תהליכים כאלה ואפשר לקרוא על כך ממש כאן.
ובכל מקרה, אל תוותרו על שיווק!
מצאו הדרך שלכם ולכו איתה. כל עסק זקוק לשיווק ואין סיבה שאנשים יחשפו למוצרים ושירותים דומים של עסקים אחרים, רק כי הם "ממוקדים" ושלכם לא.
1. שיווק מופרד תחומים
נוכל ליצור אפיקי שיווק שונים עבור כל אחד מתחומי המקצוע בנפרד.
כך למשל, עבור שיעורי היוגה שאנחנו מלמדים נפתח דף אינסטגרם, את שירותי הקייטרינג נשווק דרך דף פייסבוק ועבור ההרצאה שאנחנו מעבירים, ניצור דף נחיתה, פודקאסט או יחסי ציבור לדוגמה.
נוכל כמובן גם לבחור באותו אפיק ובאופן נפרד (2 עמודי אינסטגרם שונים לדוגמה).
היתרונות העיקריים של דרך השיווק הזאת היא צמצום המפגש עם תגובות ביקורתיות כאלה ואחרות, מיקוד ברור יותר בכל אחד מהתחומים ופנייה לכל אחד מקהלי היעד בנפרד.
החסרון הוא זמן והשקעה בכל אחד מאפיקי השיווק הללו, זה יכול מאוד להיות מתיש לאורך זמן ולרוב ידרוש עזרה נוספת.
2. שיווק הוליסטי
השיווק ההוליסטי הוא האפשרות לשווק יותר מתחום מקצועי אחד, בתוך אותו אפיק השיווק.
כאן נוכל גם לבחור שרק חלק מאפיקי השיווק יציגו יותר מתחום מקצועי אחד ושהאחרים יהיו מופרדים. למשל, רק את דף האינסטגרם ננהל באופן הוליסטי ושאר אפיקי השיווק יציגו כל תחום בנפרד.
החסרון העיקרי של השיווק ההוליסטי הוא התגובות שאנחנו עלולים לפגוש וחוסר ההבנה, אבל גם זה יכול להפוך ליתרון מהר מאוד ולבידול ייחודי, אם רק נתכנן את השיווק שלנו נכון.
היתרונות הם ברורים: נוכל לצאת אל העולם כפי שאנחנו באמת, להפוך את הסיפור האישי שלנו לחלק מסיפור העסק, לעורר השראה, למשוך את קהל היעד הדומה לנו, נחסוך בזמן (בהשוואה לשיווק מופרד תחומים) ונהנה ליצור מתוך מכלול הביטויים שלנו.
קים חביב- בת 26, אמנית רב תחומית, משפיענית רשת, מרצה, שחקנית ומלווה נשים וגברים לכושר קרבי, מנהלת דף אינסטגרם שבו כל תחומי המקצוע שלה באים לידי ביטוי.
"מגיל אפס תמיד הייתי 'גם וגם' וזה הכי טבעי לי", היא מספרת.
"לפעמים אנשים לא מעזים, הם מעדיפים להשאר בתלם והמפגש עם אדם כמוני מפתיע אותם, זה נראה להם מוזר".
קים פגשה מבחוץ לא מעט תגובות שיכלו בקלות לערער אותה "אמרו לי שאם אני רוצה להיות טובה במשהו אני צריכה להתמקד בדבר אחד".
היא מספרת שבתקופה שבה פקדה אותה מחלה קשה, אנשים טובים אמרו לה שזה בגלל שהתפזרה ועשתה יותר מידי ועכשיו הגיע הזמן להתמקד.
"אני שומעת גם תגובות מחזקות, כאלה שמתארות איזו השראה אחרים מקבלים מהעשייה שלי ומזה שאני חיה את התשוקה שלי. אני מאמינה שכל אחד צריך למצוא את כח העל שלו וללכת איתו עד הסוף".
שיווק הוליסטי יכול ליצור תוכן מרתק, יצירתי וייחודי!
ככל שנעביר בצורה טבעית את מי שאנחנו ונרגיש בזה נוח, ככה זה גם יתקבל מהצד השני.
הנה כמה אפשרויות שיעזרו לנו לבנות תוכן הוליסטי חכם, מעניין ומדויק:
- נמצא קו מחבר בין כל תחומי המקצוע:
זאת יכולה להיות מערכת ההנעה הפנימית שלנו- התשוקה שמניעה אותנו בדרך, זה יכול להיות ערך מוביל, גישה ייחודית, או נקודת מבט שונה על העולם.
הקו המחבר הוא קו בלתי נראה שעובר בין תחומי המקצוע השונים שלנו בדרך ובאופן שבהם אנחנו נרצה לספר את הסיפור האישי שלנו.
הקו הזה לא בהכרח חייב להתקיים בכל התכנים שלנו או בחלקם, אבל ברגע שהוא ברור לנו, ברגע שאנחנו מכירים את עצמנו לעומק- יהיה לנו קל יותר לצאת החוצה אל העולם עם הסיפור שלנו, כך שיעבור החוצה דרך הערכים, הגרפיקה והסטוריטלינג שלנו.
- נהפוך "חסרון" ליתרון:
כל מה שחשבנו שצריך וכדאי להסתיר יהיה דווקא הכי מעניין, אותנטי ומעורר עניין. דרך זה למשל, נוכל לספר על מאחורי הקלעים של עסק מרובה תחומים.
נוכל להשתמש בהומור ובשפה הייחודית לנו ובכך להדגיש עוד ממי שאנחנו.
איך נראה עסק מרובה תחומים מאחורי הקלעים? מה מרגש אותנו בריבוי התחומים? או, מה הם מקורות ההשראה השונים שלנו (למשל, גם מנצח תזמורת שלמדנו ממנו במהלך הדרך וגם המורה הבודהיסטית שהקול שלה מלווה אותנו בטיפולים בקליניקה).
- נרטיב אותנטי:
ניצור נרטיב שאנחנו מרגישים בנוח איתו. נספר את הסיפור האישי שלנו, את המסע שלנו בעולם ואיך הגענו לכל אחד מהתחומים שבו אנחנו עוסקים.
נוכל לספר על פריצות הדרך הקטנות והאתגרים האישיים והמקצועיים שבתוך מה שחשבנו שהוא אולי לא אפשרי, שונה או חריג.
- עולמות תוכן משלימים:
לכל אחד מתחומי המקצוע שלנו יש עולם שלם שסובב סביבו: תכנים בעלי ידע, ערך, בידור או השראה שיכולים להשלים את התמונה הגדולה.
אם יש לנו סטודיו לקדרות, נוכל ליצור תוכן על אמנות והשראה, מוצרים משלימים לעיצוב אווירה, עיצוב שולחן חגיגי ועוד.
אם בנוסף אנחנו מורים ליוגה, נוכל ליצור תכנים עם השראה מעולמות היוגה וגם להשיק בין שני המקצועות עם תכני עיצוב סביבה אסתטית ומרגיעה, דרך צבעים, כלים שממוקמים בחלל ועוד.
כאן ליצירתיות יש כל כך הרבה מקום והאפשרות שלנו ליצור תוכן מושך ומעניין עבור הקהל שלנו היא רחבה.
אנחנו לא צריכים לבחור!
אם נרצה לשווק את העסק שלנו כמרובה תחומים כדאי שנבנה בהירות פנימית, נכיר את עצמנו לעומק ונציג את המכלול הזה כדרך לייחד את עצמנו.
כשהאחרים נחשפים לתכנים שלנו או רוכשים את המוצרים או השירותים שלנו, הם ירצו להתחבר לנוכחות הייחודית שלנו, למי שאנחנו- מתוך חיבור אישי, הזדהות, סקרנות או השראה.
כשאנשים הופכים ללקוחות שלנו – הם רוכשים גם את הגישה ונקודת המבט שאנחנו מציעים, את הנוכחות הייחודית ואת המתנות שיש לנו להציע לעולם בדרכים שונות.
מתוך אותנטיות, חקירה עצמית ויצירתיות נוכל להציג את ריבוי התחומים שלנו לא כבלבול- אלא כעומק וכמכלול יפיפיה של כל מה שאנחנו.
בעולם הישן היו מורמות אולי הרבה גבות לנוכח שיווק שכזה, אבל בזמנים האלה זאת אפשרות טבעית מאוד שבה כל אחד סולל לעצמו דרך ייחודית משלו, מחוץ לקופסאות ותבניות.
הבחירה שלנו איך להציג את עצמנו היא הרבה מעבר לשיווק, היא משחק מהנה עם כל מה שאנחנו רוצים ויכולים להיות בעולם.
ואולי לסיכום:
מותר לנו :) זה כיף!