מה עושים עם תחושת המיצוי?

את תחושת המיצוי אנשי המולטי מכירים היטב, היא חסרת פשרות ודוחפת אותנו באלגנטיות של פיל להניח למה שהיה עד כה ולהמשיך הלאה.
שעמום, חוסר מוטיבציה, תחושה שאנחנו מלאים עד אפס מקום, עייפות וחוסר עניין מוחלט יהיה התסמינים המוכרים שלה.

כשמדובר בפרויקטים ותחביבים בשעות הפנאי, השפעת המיצוי היא יחסית מינורית. יכול להיות שנרגיש שבזבזנו זמן לשווא (ממש לא! מדובר בלמצות כל רגע) או שהשקענו ממיטב משאבינו לריק (איך ריק יכול להיות כל כך כיף מספק?).
יכול להיות שנפגוש ביקורת מהסביבה או מבני הזוג כי הם לא יבינו מדוע השקענו בלימודים אינטנסיביים אם בסוף לא עשינו עם זה כלום.
יכול להיות שנפנה את תחושת הביקורת הזאת כלפי עצמנו ונרגיש שנכשלנו- זה לגמרי אחד מהאתגרים הרגשיים שאנשי המולטי פוגשים.

אבל כשמדובר במקום עבודה ופרנסה קבועה, תחושת המיצוי יכולה להדהד ולהשפיע עמוק וחזק יותר, בהיבטים כלכליים, מעשיים או רגשיים.
השאלה שנשאלת היא: האם עשינו את כל מה שיכולנו?

יכול להיות מאוד שכן, יכול להיות שעשינו כל מה שיכולנו והגענו עד לנקודת מבוי סתום שבה אנחנו מרגישים שזה הזמן להמשיך הלאה.
אבל רגע לפני שנכריע אל מול התלבטויות רבות וכדי שנוכל לקבל החלטה טובה בעניין, אני רוצה להציע שתי אפשרויות שכדאי לנו לבדוק מול עצמנו.
שתי האפשרויות מותאמות מאוד למאפייני איכות המולטי ויכולות לפתוח פתח להבנה פנימית חדשה אודות הבחירות שלנו, אלה הנוכחיות וגם אלה שיגיעו בהמשך;

להרחיב את המעגל

דמיינו שדה רחב סביבכם, כזה המחולק לחלקים שונים- גדולים, קטנים ובינוניים בעלי מרקם ואופי נבדלים זה מזה. כל חלק הוא עולם בפני עצמו. 
כשאני חושבת על חייו של המולטי אני מציירת בדמיוני מפה גדולה, מעין מעגל מקיף סביב כל אחד מאיתנו שאני קוראת לו "השדה". 
השדה הזה מייצג את תחומי העניין שלנו על כל גווניהם ואת עולמנו הפנימי, הוא לא קבוע והחלקים שלו יכולים להשתנות במהלך חיינו, בהתאם לתחומים אליהם אנחנו נמשכים. 
כדי שנרגיש מסופקים, חשוב שרוב החלקים בשדה שלנו יהיו מטופחים ומושקים. כלומר, חשוב שהם יקבלו ביטוי בחיים שלנו בדרך כזאת או אחרת.

לפעמים קורה שאנחנו שמים משקל גדול מאוד על מקום העבודה שלנו, מתוך ציפייה שהוא יספק לנו את כל מה שאנחנו צריכים: פרנסה, למידה, עניין, משמעות, יצירתיות וכו'. אנחנו מתמקדים רק בחלק אחד בשדה שלנו ומשאירים את שאר החלקים מאחור. 
במקרה כזה, תחושת המיצוי תצוף, כי החלק שהתמקדנו בו יהיה רווי בעוד ששאר החלקים בשדה ישארו צמאים.

מה עושים?
פותחים מחברת ופורסים דרך שרטוט השדה שלנו את כל מה שאנחנו מאוד רוצים לממש ולא קורה ביומיום: מה הם תחומי העניין שלנו? לאן התשוקה או הסקרנות שלנו מושכת?
הצעד השני יהיה לפרט מה הן הדרכים לממש את כל אחד מהחלקים בשדה: ספרים, קורס, סדנה או לימודים, התנדבות, מפגשים חברתיים, פרויקט בנושא מסוים, פרויקט יצירתי בבית- צביעה, גינון, נגרות ועוד.
ועכשיו?
קדימה, נבדוק מה סדר העדיפויות שלנו, מה מושך אותנו יותר ונשתדל לשבץ כמה שיותר מהפעילויות האלה בלו"ז שלנו.
פרויקט גדול יקבל יותר זמן ומה שיש לו סדר חשיבות נמוך יותר יקבל משבצת זמן ברווחים גדולים.
הרעיון הוא שהשדה שלנו יתחיל להרוות את עצמו בחזרה ויכול להיות שתחושת חוסר הסיפוק בעבודה תהפוך למשנית עד בלתי מורגשת, כי בשאר החלקים בשדה שלנו אנחנו נתחיל להרגיש מאוד מסופקים.

שינויים בתפקיד הנוכחי

לפעמים אפשר לבדוק מחדש כיצד מקום העבודה הנוכחי שלנו יכול לספק את הצרכים שלנו מחדש.
הצורך בגיוון, בלמידה חדשה, ביצירתיות, באתגרים ומשמעות - לכל אחד מהם יכולה להיות השפעה לעד כמה מקום העבודה שלנו מספק אותנו.
כשתחושת המיצוי עולה ואנחנו מרגישים שהסיפוק כבר לא נוכח, נוכל לנסות ולבדוק האם הגדרות התפקיד שלנו יכולות להשתנות, האם נוכל לגוון את העשייה שלנו במקום העבודה או ללמוד משהו חדש שמאוד מעניין אותנו.
לפעמים, רק להיות מודעים לצרכים האלה שלנו, בתור אנשי מולטי- מאפשר לנו להבין את עצמנו לעומק ולספק לעצמנו קרקע טובה להתנסות בה.
כעת נוכל לנסות להרחיב את תחומי התפקיד שלנו, לבדוק אפשרויות נוספות ובייחוד- להיות שקופים אל מול מקום העבודה ולדברר את הצורך שלנו.
זה יכול לעבור החוצה באופן מאוד מוערך.

בתחילת דרכי בחינוך לגיל הרך, עוד לפני שהפכתי להיות גננת מובילה, הייתי מוצאת את הנישות שהיו "מאוד שלי" ויוצרת לעצמי עוד היבטים מספקים בתוך התפקיד המוגדר של אשת צוות בגן. 
בחינוך הקיבוצי, לחצר הגרוטאות יש משמעות גדולה ותורה שלמה עומדת מאחוריה. זה עניין אותי מאוד ולקחתי על עצמי את האתגר לבנות חצר משחקים כזו, המותאמת לגיל הילדים.
זה דרש ממני הרבה יצירתיות, חשיבה ותנועה. אהבתי את הרעיון שבו אצור משהו שיוכל לשמש את הילדים לאורך זמן והרגשתי שאני מחוללת שינוי. בחלקים אחרים, פעלתי למען סביבה חינוכית אסתטית ונעימה בהתאם לכישוריי היצירתיים והאהבה שלי לאמנות ומלאכת יד. 
כל אלה לא היו חלקים מוגדרים בתפקיד שלי, אבל הם יצרו לי עולם חדש ומעניין בתוך תפקיד שחזר על עצמו מידי יום. הם יצרו לי סביבת עבודה מהנה שנהניתי לקום אליה בכל בוקר. 

בסופו של דבר, הדרך שלנו היא יותר מאוסף של החלטות- היא גם ההקשבה הפנימית, הגמישות לחשוב מחדש והיכולת לבנות עולם מקצועי וחיים אישיים שמשקפים בדיוק את מה שאנחנו צריכים כדי להרגיש מסופקים ונאמנים לעצמנו.
המסע הזה, על כל פיתוליו, הוא חלק בלתי נפרד מהמהות של אנשי המולטי.
וכמו תמיד, ההבנה שלנו את הדרך היא זו שגם מעצבת אותה כשאנחנו מרגישים נוח בה.